Om Oracle, företaget

Denna artikel handlar om It-företaget Oracle.  Huset som Larry byggde. Oracles skapare är en av IT-branschens mest färgstarka karaktärer, Larry Ellison Oracle är världens näst största mjukvaruleverantör efter Microsoft. Hur lyckades en leverantör av relationsdatabasprogramvara nå en sådan nivå? Oracle började livet som många av IT-jättarna idag på 1970-talet, eller 1977 för att vara exakt. Det grundades av Larry Ellison tillsammans med Bob Miner, Ed Oates och Bruce Scott.

Ellison förblev ansvarig för Oracle i många decennier, tills ganska nyligen (2014) när han steg åt sidan och blev ordförande och utsåg VD för att leda företaget.

I början av resan

Oracle var ursprungligen känt som Software Development Laboratories (SDL), innan det bytte namn till Relational Software Inc 1978 och sedan Oracle Systems Corp 1982 och slutligen Oracle Corp 1995.

Denna namnändring gjordes i början av 1980-talet för att anpassa varumärket till företagets flaggskeppsprodukt - Oracle Database. Det bör noteras att “Project Oracle” var ett databasprojekt som företaget arbetade med för ingen annan än amerikanska CIA. Numera har det en betydligt större portfölj att erbjudanda.

Redan från skapandet var Ellison starkt inspirerad av en 1970-uppsats skriven av Edgar (Tedd) F. Codd om relationsdatabashanteringssystem (RDBMS) och Oracle-databasen blev kommersiellt tillgänglig för försäljning 1979. Oracle var bland ett antal företag som erbjöd relationsdatabashanteringssystem. De flesta av dessa har antingen försvunnit eller har förvärvats av andra företag. Men Oracle lyckades där andra inte gjorde det, tack vare ett antal faktorer.

För det första handlade den tidiga framgången om att den använde programmeringsspråket C för att implementera sina produkter, vilket gjorde att distributionen av deras produkter till flera operativsystem (varav de flesta stöder C) och plattformar (stordatorer, datorer etcetera) ”gick” relativt rakt fram. Något annat som Oracle lyckades med var det faktum att det ofta skulle debitera kunderna en årlig avgift för att använda deras produkter. Detta säkerställde att pengarna flödade in. Men Oracle lyckades också eftersom de var mycket mer aggressiva som företag. Det växte snabbt och expanderade i många länder runt om i världen.

Faktum är att Oracle kanske mest betydelsefulla drag var att det blev något av en serie-förvärvare på 1980-, 1990- och 2000-talet, och idag har Oracle mer än 430 000 kunder och finns i 175 länder. För din information så har Oracle nu mer än 138 000 anställda, och 2017 var deras årliga intäkter på över 37 miljarder dollar.

Larry Ellison

Larry Ellison

Ändå kan vissa hävda att en av de främsta orsakerna till att Oracle blev en sådan programvaruframgång var en man, nämligen Larry Ellison. Ellison är kanske en av IT-branschens mest färgstarka karaktärer, trots att han började livet under mycket blygsamma omständigheter. Han är nu oerhört rik (rankad som 17 i världen med en förmögenhet på 60 miljarder dollar). Han köpte till och med ett flygbolag 2012 (Island Air) helt enkelt för att det ta sig till en ö som han ägde (Ellison äger 98 procent av den hawaiiska ön Lanai). Detta var kort om företaget Oracle och dess grundare!