Att kunna nätverka är något som är mycket viktigt att kunna. Med hjälp av nätverkande kan du bygga upp ett nätverk av personer som kan hjälpa dig med olika saker. OM du till exempel behöver ett nytt jobb så kanske någon i ditt nätverk känner till en tjänst som har blivit ledig? I gengäld får även du vara beredd att hjälpa folk i ditt nätverk med saker.

Nätverkande på IT–mässor

Nätverka inom IT

Om du jobbar på ett företag som håller på med IT kan det vara väldigt bra att kunna nätverka. Det beror på att IT utvecklas extremt snabbt. Branschen kommer antagligen att se helt annorlunda ut om bara några år. Nya företag startas varje dag och med hjälp av ditt nätverk kanske du kan få jobb på ett av dessa företag? Detta skulle kunna leda till helt nya möjligheter för dig och din karriär. En annan sak som är viktig är att du med ditt nätverk kanske kan få reda på saker innan resten får det. Företaget som någon i ditt nätverk jobbar på ska kanske släppa någon ny produkt. Om du känner till detta innan det händer kan du förbereda dig och vara redo vilket är väldigt användbart. Men hur gör man då egentligen när man nätverkar? Har vi några tips eller ska man bara försöka och hoppas på det bästa? Självklart har vi flera tips för hur du ska göra och här nedan kommer nu en lista med några av dem.

 

Knep och riktlinjer:

  • Nätverka är ömsesidigt! Du är inte den enda som håller på och nätverkar. Därför kan du inte heller förvänta dig att få hjälp utan att någonsin ge något tillbaka. Du är också med i någons nätverk och ibland kan du behöva hjälpa till. Gör du inte det kommer folk inte heller vilja hjälpa dig.
  • Gå på mässor! Mässor är perfekta för att nätverka. Om du jobbar inom IT så vill du antagligen ha folk som också arbetar med IT i ditt nätverk. Det lättaste sättet att hitta dessa människor är antagligen att gå på just IT mässor. Går du in på en bar kan du inte veta vilka som håller på med IT. Det lättaste sättet är därför att gå till ställen där du vet att dem håller till.
  • Våga prata! Det enda sättet att träffa nya människor och få med dem i ditt nätverk är att prata med dem. Detta tips är enkelt för vissa men mycket svårare för andra. Tyvärr så finns det inga genvägar här, du måste helt enkelt våga prata med folk. Du kan åtminstone glädja dig över att det blir lättare ju mer du gör det.

Det var tre tips som definitivt kommer att hjälpa dig bli bättre på nätverkande. Nu finns det i princip bara ett tips kvar men det måste vi gå in lite djupare på. När du väl har fått med en person i ditt nätverk, du har börjat prata med personen och du börjar faktiskt känna honom/henne så måste du hålla kontakten. Det är lätt att börja prata med någon för att sedan helt glömma bort att hålla kontakten. Vad är då meningen med det hela? En person är mycket troligare att hjälpa dig om den känner dig väl. Se därför till att hålla kontakten med personer i ditt nätverk, bjud hem dem eller liknande.  Följer du bara dess tips så kommer du definitivt bli bättre på att nätverka inom IT och på IT–mässor. Det är bara att sätta igång.

Knep och riktlinjer